SEO – Kako izabrati ključne reči

SEO – Search Engine Optimisation – Otimizacija sajta

Najpre ćemo pokazati kroz kakve faze je na početku potrebno proći da bi ste sakupili, proverili i odabrali ključne reči na koje želite da optimizujete vaš web sajt.

Prvi korak SEO optimizacije je da pronađete ključne reči i izraze na koje želite da optimizujete vaš web sajt. Ovaj zadatak je vrlo važan iz sledećih razloga. Uzaludno je biti na listi pretraživača za neke reči i izraze ako iste te ne traži niko od posetilaca tj. ako vam te reči ne donose nikakvu posećenost. Sa druge strane je suludo ako odmah pokušavamo da optimizujemo sajt za ključne reči gde je ogromna konkurencija, jer su realne šanse male da brzo postignemo željene rezultate. Znači prvi cilj je da na kraju pronađemo tih 4-5 realnih ključnih reči na koje je vredno optimizovati sajt.

Kako da odaberemo ključne reči?

Za početak, zadatak je da sakupite što više mogućih ključnih reči, izraza za koje mislite da najbolje opisuju vaše usluge ili proizvode. Ove ključne reči vredi sakupiti, upisati u jednu tabelu. Posle toga kada sakupite i upišete ključne reči i izraze kojih ste se setili, korisno je pogledati i konkurentske web sajtove i pogledati kakve reči se poljavljuju na tim stranicama. Ovo je vrlo jednostavan zadatak. U internet pretraživač upišite reči koje ste do sada sakupili i mislite da su vezane za vaš posao, proizvod ili uslugu i pogledajte ko se sve pojavio u prvih 30 – 40 pogodaka.

Na internetu ima mnogo besplatnih alatki za preporuku ključnih reči. Na primer seotools.rs. Upotreba ovih alatki je jako jednostavna. Samo upišite jednu ili više reči u polje i posle klika ćete dobiti jednu listu novih reči koje sistem preporučuje. Reči koje su relevantne na vaš sadržaj upišite, dodajte u listu koju ste do sada napravili. Prilikom pretrage, sakupljanja reči obratite pažnju na to da ključne reči ne budu suviše opšte. Na opšte ključne reči je na početku teže optimizovati jer je konkurencija već suviše jaka u listi na te iste. Na primer ako se jedna firma u Beogradu bavi nekretninama onda je teže biti među prvima na reč “nekretnine”. U ovom slučaju je lakše steći prednost na reči “nekretine u Beogradu”, “jeftine nekretnine u Beogradu” itd. Sa ovim ključnim rečima imate šanse da sa manje posla i uloženog vremena postignete željene rezultate. Naravno posle ove faze možete pokušati i sa težim rečima. Posebno što se pomoću lakših reči možete za određeno vreme pojaviti i na reč “nekretnine” u listi pogodaka.

Kako da odaberete bitne ključne reči?

Nakon što ste prošli kroz prvu fazu i sakupili dosta ključnih reči, treba da se odlučite za bitnih 4-5 reči za koje želite da optimizujete vaš sajt. Odabiranje bitnih reči je jako važno jer ako promašite cilj, zalutaćete opet na pogodke na nebitne reči u pretraživačima koje vam ne donose nikakvu posećenost. Kao što je već u prethodnom pasusu rečeno, nije dobro početi sa jakim ključnim rečima jer u početku imamo jako malo šansi da na jake reči budemo na istaknutom mestu. Znači optimalno je pronači bitne ključne reči u početku. Važno je saznati koliko su tražene ključne reči koje ste odabrali i kolika je konkurencija na iste. Na internetu postoje besplatne alatke i postoje one za čije korištenje treba platiti, pomoću kojih možete saznati koliko je jedna ključna reč popularna wordtracker.com. Problem sa ovim alatkama je to da njihova baza podataka nije toliko dobro izoštrena na srpske ključne reči da bi bili sigurni da ste dobili korektne rezultate.

Za analizu popularnosti ključnih reči je najpouzdanije ako koristimo bazu podataka google-a. Pomoću Google Adwords ćete dobiti najpouzdanije rezultate. Suština ovog servisa je da se oglašavate na stranicama google-a sa ključnim rečima koje ste odabrali. Za ovo će vam trebati i jedna osnovna web stranica na koju će posle klika na oglas pristići posetioci. U pozadini sistema adwordsa su jako korisne alatke pomoću kojih možete saznati sve detalje u vezi vašeg postavljenog oglasa kao na primer: na koje ključne reči je stiglo najviše posetilaca, na koje ključne reči se vaš oglas najviše puta pojavio itd. Ovu kampanju (oglas) u zavisnosti od profila poslovanja vredi nekoliko nedelja ostaviti aktivnom. U prvoj fazi neka ne bude cilj nabaviti što više posetilaca nego provera vama bitnih ključnih reči. Troškovi jednog ovakvog oglašavanja su minimalni, ali pomoću nje možete saznati koje su ključne reči na koje ćete optimizovati vaš web sajt.

Za one koji ne žele ni ovoliko para potrošiti ili nemaju vremena da sačekaju nekoliko nedelja za rezultate mogu da koriste Google Keyword Tool alatku pomoću koje se može relativno saznati koliko je ljudi tražilo izvesnu reč i koliko je jaka konkurencija na tu ključnu reč. Kada ste odabrali bilo koju od ovih mogućnosti, dodajte u vašu tabelu informaciju pored popularnih ključnih reči.

Sledeći korak koji vam preporučujem je da pogledate koliko je velika konkurencija na nekoliko ključnih reči da bi videli koliko će biti teško rangirati se na listi pogodaka. Da bi ovo saznali upišite reči u google pretraživač i pogledajte rezultate tj. koliko relevantnih stranica ste našli na određenu temu. Naravno pomoću ovog koraka nećete saznati koliko su jaki sajtovi koji su se pojavili u prvih nekoliko pogodaka ali ako se mnogo sajta bavi sa određenom temom biće među njima nekoliko jakih, dobro optimiziovanih sajtova.

Upišite i ove informacije koje ste nabavili u vašu tabelu i poređajte listu tako da najbitnije ključne reči budu na početku liste. Odluka o tome kojih 4-5 ključnih reči ćete odabrati iz liste treba da bude vaša subjektivna odluka. Ako ste optimista i mislite da je vaš sajt jak sa sadržajem možete se odlučiti i za najpopularnije ključne reči iako je prisutna konkurencija već velika. Uprotivnom ako niste sigurni preporučujemo da se odlučite za optimalne reči. Na kraju morate odabrati bitne ključne reči sa kojima ćete raditi u budućnosti.

1 komentar na SEO – Kako izabrati ključne reči

  1. Postovani koje bi bile kljucne reci za moj sajt?
    Hvala

Ostavite komentar

Možete kotistiti HTML tagove i atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Idi na vrh ↑