SEO – Popularnost web linka

SEO – Search Engine Optimisation – Optimizacija sajta

Jako bitna stvar za vašu internet stranicu je broj veza ka drugim eksternim internet stranicama. Morate postići da sa što više web sajtova linkovi pokazuju na vaše stranice. Pored toga je jako važno ako među ovim linkovima ima što više mogućih relevantnih web sajtova koji se bave sa istom temom sa kojom se vaš web sajt bavi.

U praksi je ovaj zadatak mnogo teži i ne može se završiti za nekoliko dana. Morate se stalno truditi da potražite nove partnere koji će link vaše stranice postaviti na svoj sajt. Naravno ovo ne znači da se svakodnevno mora raditi nekoliko sati oko ovoga dela ali morate odvojiti neko vreme za izgradnju popularnosti.

Ako su na vašem sajtu kvalitetni sadržaji lakše ćete nabaviti nove partnere koji će link vašeg sajta postaviti na svoj web sajt. Ako su sadržaji kvalitetni ostali će rado postaviti link vaše stranice na svoj sajt, spomenuće vaš sajt na raznim forumima i blogovima što je jako pozitivno. Može se reći da se izgradnja popularnosti linka vredi početi kada mislite da je sajt kompletan, ima dosta sadržaja na njemu i smatrate da su informacije koje ste postavili korisne. Ako je sajt neadekvatan možete izgubiti odmah na početku vredne partnere koji bi vam mnogo značili u kasnijim uspesima.

Potrudite se da prilikom izgradnje popularnosti linka sa ostalih stranica linkovi pokazuju na vaš sajt sa vama bitnim ključnim rečima. Naravno ako imate 5-6 bitnih ključnih reči onda ne preporučujem da se na primer sa jedne web stranice pokazuje na vaš sajt sa zarezima odvojenim svim ovim bitnim ključnim rečima u linku. U ovom slučaju, bitno je da odaberete jednu najvažniju reč ili izraz sa kojim link pokazuje na vaš sajt. Nije bitno u svakom slučaju tražiti link koji pokazuje na vašu prvu, glavnu stranicu. Ako neka pod stranica ima sadržaje koji su relevantni na datu ključnu reč onda možete tražiti da link pokazuje na tu pod stranicu umesto na glavnu stranicu.

U sledećim pasusima ćete videti kakve još mogućnosti postoje pomoću kojih možete uvećati broj linkova koji pokazuju na vaš web sajt i pomoću kojih možete povećati Page Rank.

Katalog linkova, zbirka linkova

Stranice na kojima možete naći zbirku linkova ili katalog linkova su web sajtovi koji sadrže linkove koji su raspodeljeni po raznim temama. Ovi katalozi, zbirke linkova su jako bitni pošto su uglavnom jaki (Page Rank im je snažan). U ovim katalozima obično ne traže od vas da zauzvrat i vi postavite njihov link na vašu stranicu ali to zavisi od politike određenog sajta. Pored ovih navedenih stvari preko kataloga linkova možete doći do mnogo više posetilaca za vaš sajt.

Većina ovih kataloga nudi svoje usluge besplatno ali ima i onih koji traže da im se plati za uslugu. Katalozi linkova za koje se plaća traže naplatu za uslugu obično za godinu dana unapred.

Nekoliko poznatih kataloga možete pogledati ovde:
Open Directory Project
Yahoo! Directory
Linkers
Razmena linkova
Katalog linkova
Globalno selo

Razmena linkova

Razmena linkova znači kada se sa vlasnikom jednog drugog sajta dogovorimo da ćemo postaviti link na naš web sajt koji pokazuje na njegov sajt. Zauzvrat i on mora postaviti link na svoj sajt koji će pokazivati na naš sajt.

Kontakt sa potencijalnim partnerima se obično uspostavlja preko email poruke. Na većim stranim sajtovima je ovo automatizovano na taj način što se treba ispuniti jedan online formular. Pomoću ovog automatizovanog načina vaš link će se jako brzo pojaviti na drugom web sajtu. Ponekad je to samo 1-2 minuta posla.

Ako želite da razmenite puno linkova u tom slučaju preporučujem da za ovaj deo uradite poseban pod meni (posebnu stranicu) gde će se nalaziti ovi partnerski linkovi. Naravno i ove pod stranice moraju imati što veći Page Rank jer kao i mi i partneri će tražiti takve stranice za svoje linkove koji imaju jak Page Rank.

Prilikom odabiranja link partnera potrudite se da skupite što više sajtova koji se bave ili pišu o sličnoj temi kao i vaš sajt. Naravno ako takvih sajtova ima malo onda morate razmeniti linkove i sa vlasnicima sajta koji tematički nisu slični vašem sajtu.

Google se u poslednje vreme trudi da filtrira sajtove sa link razmenama pošto ovo nije način za kvalitetnu link popularnost. Na osnovu iskustvu iako ove razmene vrede manje, vredi se napraviti jedna ovakva stranica na vašem sajtu.

Dalje alternative za nabavku link partnera

Firme uglavnom vole da prezentuju svoje reference, klijente na svojim web stranicama. Ako je i vaša firma označena na nekom od web sajtova kao partner ili referenca možete ih zamoliti da osim slike (logo firme) postave i link koji će pokazivati na vaš sajt.

Ako napišete, na primer, jedan dobar članak, pustite ga uživo, ili ako imate komentare na neke teme i komentarišete na raznim forumima, blogovima onda i ovde možete postaviti link koji pokazuje na vaš sajt. Kod komentarisanja na forumima i blogovima se potrudite da napišete kvalitetan komentar a ne samo da postavite svoj link. Vlasnici foruma ili bloga ne vole ovaj način postavljanje linka.

Ima dosta web sajtova, portala sa kojima nije moguće razmeniti, postaviti link (ovo su obično jako posećeni sajtovi), ali se ovde mogu postaviti oglasi za koje se naravno plaća izvesna suma. U nekim situacijama vredi potrošiti pare na ovaj način ako imate jasan cilj pred sobom.

Prilikom izgradnje popularnosti linka potrudite se da prvenstveno postavite linkove u besplatne kataloge (na što je više moguće) zato što ćete na ovaj način brže doći do jačeg Page Rank-a vaših stranica.

3 komentara na SEO – Popularnost web linka

  1. Super clanak. Ja ucestvujem u seo takmicenju za kljucnu rec seokraguj. Vise o tome mozete naci na website-u http://www.seokraguj.com u clanku seokraguj. Proglasenje pobednika je 29-og marta. A ima i korisnih tutorijala za seo.Pozzzz

  2. Pratio sam ove korake za moj sajt http://www.omiljeniradio.com a dal ce biti koristi, vidjecemo… 🙂

  3. Dobro napisan tekst ,ima dosta korisnih informacija..

Ostavite komentar

Možete kotistiti HTML tagove i atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Idi na vrh ↑