SEO – Kako optimizovati slike

SEO – Search Engine Optimisation – Optimizacija sajta

Slike su jako popularan sadržaj na Internetu koji ljudi stalno pretražuju po određenim ključnim rečima. Internet pretraživači, kao što je Google, indeksiraju slike kao što indeksiraju i tekstualni sadržaj na Internetu uz malo drugačiji princip. Poznavanje tog principa može vam doneti značajan izvor dodatnog saobraćaja na vašem sajtu.

kako-optimizovati-slikeInternet pretraživači indeksiraju i prikazuju rezultate pretrage slika svih veličina koje mogu biti u nekom od sledećih rezultata: jpeg, png, gif, bmp, tiff… Da bi se vaše slike što bolje prikazivale u rezultatima pretrage, potrebno je da optimizujete vaše slike tako što ćete obezbediti što više relevantnih informacija za iste.

Takođe, bitna stavka koja može uticati na rezultat pretrage je tekst koji se nalazi na stranici na kojoj je slika. Tako naslov stranice, ukoliko sadrži ključne reči kao i vaša slika, može doprineti da se vaša slika što bolje prikaže u pretrazi. Isto tako, tekst koji se nalazi u neposrednoj blizini slike, koji sadrži reči kao i vaša slika isto tako doprinosi boljoj optimizaciji.

Ime slike

Ime slike treba da bude takvo da što bolje opisuje datu sliku. Ukoliko se ime sastoji od više reči onda je najbolje da reči odvojite "–" ili "_" znakom. Npr, ukoliko pišete članak o automobilu Audi A6, onda sliku koja predstavlja automobil treba da nazovete audi-a6.jpg. Pravilno pisanje imena slika je kao i pravilno pisanje url adresa o kome treba voditi računa.

Alt atribut – alternativni tekst

Poznato je da Internet pretraživači ne mogu da vide sadržaj slike, ali na osnovu određenih atributa, kao što je alt atribut mogu da dobiju informaciju šta se na toj slici nalazi. Zbog toga je poželjno u alt atribut staviti kratak opis slike u par reči. Vodite računa da ne preterate sa brojem reči.

Title atribut

Title atribut slike ne utiče na rezultat pretrage kao što to čini alt atribut, ali može doprineti boljoj poziciji vaših slika u rezultatima pretrage ako u ovaj atribut takođe stavite određene informacije o slici. Dužina title atributa takođe ne treba da bude velika, svega nekoliko reči.

Veličina slike

Kao što je rečeno, Internet pretraživači indeksiraju sve slike, međutim veličina fajla može uticati na taj način što pretraživači prilikom rangiranja uzimaju u obzir vreme učitavanja sajta. Zbog toga je poželjno da vaše slike budu što manje veličine što postižete jačom kompresijom iste. Nekada je to bolje uraditi u jpeg formatu koji nudi najbolju kompresiju uz najmanje gubitke kvaliteta slike.

Width i Height atributi

Dodavanje ovih atributa na vašu sliku može takođe u manjoj mari doprineti boljoj optimizaciji.

Dodavanje Watermark-a na sliku

Česta pojava na Internetu je zloupotreba tuđih slika usled čega dolazi do višestrukog ponavljanja istih slika. Internet pretraživači imaju algoritme kojima pronalaze pravi izvor slike, ali i vi sami možete doprineti zaštiti vaših slika. To ćete najbolje postići dodavanjem vodenog žiga na sliku, što možete postići mnogobrojnim besplatnim alatima.

Ukoliko želite, možete omogućiti drugima da koriste vaše slike u zamenu za link ili autorsku referencu, što je takođe dobro za optimizaciju vašeg sajta.

Kreirajte mapu slika na sajtu

Kao što postoji mapa stranica na vašem sajtu, tako može postojati i mapa slika (Image sitemap). U zavisnosti od platforme na kojoj je izgrađen vaš sajt možete pronaći gotova rešenja za automatsko kreiranje mape slika, ili pak da sami kreirate istu. Ukoliko se odlučite za ovu drugu soluciju na ovome linku možete pronaći savete za kreiranje mape slika.

Na kraju, ukoliko ste uradili sve gore navedeno, onda možete u bliskoj budućnosti očekivati dodatni broj posetilaca na vašem sajtu. Dakle, uz kvalitetnu optimizaciju slika na sajtu možete dobiti bolju optimizaciju samog sajta što je cilj svakog vlasnika sajta.

4 komentara na SEO – Kako optimizovati slike

  1. Kratko i jasno!

    • Upravo tako 😉

  2. milan

    ne mogu da otvorim neke sajtove jer sam nekim slucajem pokvario nesto,i sada mi izlazi obavestenje da nemam alt atribute .KAKO IH PONOVO INSTALIRATI

  3. to je to bravo za clanak!!!

Ostavite komentar

Možete kotistiti HTML tagove i atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Idi na vrh ↑