SEO – Pravilno pisanje URL adresa

SEO – Search Engine Optimisation – Optimizacija sajta

Kada napišete sadržaj za vaše web stranice možete odabrati pod kojom URL adresom će oni biti dostupni javnosti. Iz gledišta SEO optimizacije je jako važno šta vidimo prilikom čitanja sadržaja u naslovu (Title-tagu) browsera. Vredi uložiti malo vremena da bi odabrali pravo ime za fajl i URL, što iz estetskog gledišta nije zanemarljivo.

Jednom sadržaju je bitno pod kakvom URL adresom ga ljudi vide, pronalaze. Algoritam rangiranja pretraživača koji ispituje URL je jako bitan i za poziciju.

Jedna URL adresa se sastoji od dva elementa. Jedan od ovih elemenata je ime domena koji se ne može menjati. Nastavak posle domena, adresa i ime fajla se na svu sreću mogu menjati po vašem zahtevu.

Ako, na primer, pišete članak o automobilu BMW X5 onda vaš URL članka može izgledati ovako.

http://www.automobili.rs/clanak.php?id=443242

Ovakav gore navedeni URL je kada ga čitamo nerazumljiv i ne možemo videti o čemu se konkretno radi. Mnogo je lepše (i korisnije) ako vaš URL izgleda ovako:

http://www.automobili.rs/bmw-x5.html

Estetski ovako lepše izgleda a iz gledišta SEO optimizacije je ovaj način bolji jer na ovakav način i pretraživač zna da se na ovoj adresi piše i radi o navedenom automobilu. Jako je bitno uneti ključnu reč u URL gde se nalaze vaši sadržaji i koji su relevantni na sadržaj. Ovo najlakše možete postići pomoću izbora ispravnog imena fajla, URL adrese.

Umesto crtice “-” mnogi koriste podcrticu “_” ali je mnogo bolje i lepše koristiti crticu za odvajanje. Kada neko postavi vaš link na svoj web sajt onda se donja crtica neće videti zbog podvlačenja linka:

http://www.automobili.rs/bmw_x5.html

Dok verzija sa crticom izgleda pravilnije:

http://www.automobili.rs/bmw-x5.html

Potrudite se da URL adresa ne bude suviše dugačka tj. da bude ispod 100 karaktera. Jer dugačke adrese ne izgledaju lepo ako mogu da stanu u polje unosa adrese. Druga stvar je da ni posetioci ne mogu lako zapamtiti ovakve dugačke adrese.

Danas na mnogo sajtova vidimo da se koriste takozvani “lepi” URL (friendly URL). Kada smo na jednom web sajtu i kada na njemu biramo između raznih stranica veoma je često potrebno da parametri odlučuju koji će se sadržaj pojaviti. Najjednostavnije je ako ove parametre kodiramo direktno u URL u deo posle znaka pitanja (? – query string). Pretraživači uopšte ne vole ovakve dinamične stranice koje sadrže jako mnogo parametra. Lepim URL linkom nazivamo linkove koji ne sadrže znak pitanja ili & znak između teksta.

Na primer umesto da koristite:

www.websajt.rs/proizvod.php?id=232

koristite sledeći, takozvani lep, friendly URL:

www.websajt.rs/proizvod/232/

Ovakve URL adrese su mnogo lepše, čitljivije a što je najvažnije i pretraživači ih više vole. Mnogo web sajtova je skroz dinamički izrađeno sa mnogo parametra, tako da u većini slučaja korišćenje lepih URL adresa i nije tako lako uraditi. Naravno ima par trikova pomoću kojih se može i ovo jednostavno rešiti.

6 komentara na SEO – Pravilno pisanje URL adresa

  1. Зашто не:)

  2. Pingback: SEO – Kako optimizovati slike | Tweetysha

  3. MISLIM DA SAM NA PRAVOM MESTU

  4. Vrlo lagano vodljivo iskusno metodski i pedagoski.
    profesionalno bravo.

  5. Hvala, ima dosta korisnih saveta.

  6. Mislim da je potrebno dodati kako se lako resava u WordPressu sa permalink i clanak je onda top.

Ostavite komentar

Možete kotistiti HTML tagove i atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Idi na vrh ↑