SEO – Poboljšanje Page Rank-a

SEO – Search Engine Optimisation – Optimizacija sajta

Povećanje popularnosti linka nije samo važno zbog povećanja Page Rank-a stranica. Najvažnije je biti na što boljoj poziciji u pretraživačima. Ukoliko je sajt na što boljoj poziciji u rezultatima pretrage to znači da je veća šansa da imamo više posetioca, što je i cilj. Na ovo u velikoj meri utiče i Page Rank, jer dobar Page Rank obezbeđuje i bolju poziciju u rezultatima pretrage.

Kod jednog novog ili kod nekog starijeg sajta koji nije toliko snažan povećanje popularnosti linka vredi početi sa registracijom u kataloge linkova. Potrebno je pronaći kataloge linkova koji postoje i probati registrovati web sajt u što više relevantnih kategorija. Kod srpskih web sajtova naravno dolaze u obzir srpski katalozi linkova. Ako imate sajt koji je napisan na više jezika onda vredi potražiti i kataloge linkova koji su na tom jeziku.

Ovaj zadatak sa registracijom u kataloge linkova je u početku jako bitan pošto se na ovaj način povećava i vrednost Page Rank-a vašeg sajta i posle toga će biti lakše pronaći odgovarajuće partnere za dalji posao oko povećanja popularnosti linka i izgradnje partnerskih veza sa ostalim sajtovima. Google Page Rank se stalno menja, ali se u toolbaru browsera ova vrednost malo ređe obnavlja. Uglavnom se obnavlja svakih par meseci. Povećanje popularnosti linka zahteva dosta vremena. Treba biti strpljiv i sačekati tih par meseci da bi sajt poboljšao Page Rank i da se i u toolbaru već vidi prava Page Rank vrednost vašeg sajta da bi mogli početi sa sledećom fazom posla: pronalaženje partnerskih linkova. Ako ste strpljivi i sačekate ove rezultate imaćete u budućnosti lakši posao sa daljom izgradnjom partnerskih odnosa jer će svako ko vidi da je Page Rank vaše stranice jak, radije staviti link na svoj sajt koji će pokazivati na vaš sajt.

Izgradnja partnerskih veza

Prilikom izgradnje partnerskih veza obratite pažnju na to da stupite u vezu sa sajtovima na kojima se piše i radi o sličnoj temi kao i na vašem sajtu. Naravno ovih stranica neće biti mnogo ali se potrudite da odaberete kvalitetne web sajtove. Ovde se naravno ne misli na izgled sajta nego na kvalitetan sadržaj. Jako je važno da sajtovi sa kojima stupate u partnerski odnos ne budu kažnjavani. Jedan ovakav loš link koji pokazuje na vaš sajt može upropastiti vaš dugomesečni rad i trud. Od ovoga je još gore ako sa vašeg sajta link pokazuje na kažnjeni sajt.

Prilikom izgradnje link partnerstva kvalitet i kvantitet su podjednako bitni. Gledajući iz ugla Page Rank vrednosti važni su brojnost i vrednost linkova ali je za bolje rangiranje na listi pogodaka vrlo važno sa kakvim tekstom linkovi pokazuju na vaš sajt. Potrudite se da u ovim linkovima koji pokazuju na vaš sajt budu ubačene bitne ključne reči ili deo njih.

Izgradnju povećanja popularnosti linka vredi početi na ovaj način. Naravno o ovome bi se moglo još i detaljnije pisati ali za one koji se nisu još bavili izgradnjom link partnerstva ovo je sasvim dovoljno za početak.

Kada ste pregledali i pronašli skoro sve kataloge linkova, nabavili ste dosta partnera koji su vaš link postavlil na njihov web sajt možete krenuti korak dalje u poboljšanju popularnosti web linka.

9 komentara na SEO – Poboljšanje Page Rank-a

 1. Хвала за занимљиве информације

 2. Slazem se da je izgranja partnerskih veza jako bitno ali to ne treba da predstavlja ultimativni prioritet za SEO, a posebno ukoliko gubite vreme na pronalazenje kataloga linkova.
  Katalozi linkova su vec davno prevazisla stvar, danas posle Panda update-a ovakav vid promocije nekog sajta nema nikakvog usticaja na rangiranje u rezultatima pretrage na pretrazivacima.
  Danas se linkovi i partnerske veze grade aktivnim ucescem na raznim drustvenim mrezama i kreiranjem kvalitetnog i zanimljivog sadrzaja koji je poptuno SEO optimizovan.

  Danas cak ni dobar PageRank ne garantuje da cete biti dobro rangirani na Google.

 3. Hvala na savetima…:D

 4. Link sa dobrog sajta sa PR 4 – 5 penje sajt ka vrhu, provereno.

 5. Zanimljiv tekst.

 6. Sajt je posle mesec dva imao page rank 2. Broj poseta nam se kasnije značajno , (ima ih 40 do 50 hiljada mesečno što nije malo obzirom da se radi o lokalnom poratlu grada i okoline koji ima oko 30 stanovnika)povećao , ali od jednog momenta page rank se vratio na nulu .
  Imate li ideju zasto se to desilo i ima li nacina da proverimo da li je doslo do neke kazne , iako mi nismo nista nedozvoljeno radili?

  Hvala

 7. @SASA Evo provjeri ovdje: http://www.isbanned.com/

 8. interesantan i poucan tekst nadam se da ce autor teksta nastaviti da pise ovakve stvari jos

 9. Hvala na korisnom tekstu!

Ostavite komentar

Možete kotistiti HTML tagove i atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Idi na vrh ↑