SEO – Каžnjavanje od pretaživača

SEO – Search Engine Optimisation – Optimizacija sajta

Do sada je bilo reči na koji način da poboljšate rejting svog sajta na pretraživačima. Naravno, moguće je postići i suprotan efekat, tj. da vas pretraživači (poput Googla) kazne zbog načina na koji ste to uradili.

Verovatno jako mali broj ljudi zna za “over optimization penalty”. Na srpskom bi ovo značilo nešto kao “kazna za preterivanje prilikom optimizacije”. Uglavnom vlasnici web sajtova koji žele što više posetilaca pokušavaju da optimizuju svoj web sajt. Ponekad namerno ali ponekad iz čiste nepažnje (ili nedovoljnog znanja) se desi da dobiju ovakvu kaznu od Google-a i nađu se na kraju liste pogodaka. Ovo se dešava zato što su roboti pretraživanja primetili da se radi o trikovima preko kojih pokušavaju da ih manipulišu.

Za Google je najvažnije da posetiocima pruža što bolju, kvalitetniju listu pogodaka, a ne to da se optimizovani sajtovi pojave na prvim stranicama. Pomoću optimizacije sajta pokušavamo da na neprirodan način pokažemo pretraživaču da je naš sajt važan što Google naravno ne voli.

Kada možemo očekivati kaznu?

Kaznu možemo primetiti ako se jedan optimizovan i jak sajt odjednom pojavi u pogodcima tek na 300-400 mestu liste ili još dalje i ako se sajtovi koji nisu po sadržaju toliko relevantni i koji su slabiji pojave pre vašeg sajta u pogodcima.

Najčešći uzroci grešaka:

1. Suviše ključnih reči (Keywords stuffing)
Ovo se dešava kada se na stranicama, u meta tagovima, title tagovima nalazi previše puta ključna reč na koju želimo da optimizujemo sajt.

2. Sakriveni sadržaj i sadržaj koji je teško čitljiv

O ovakvim sadržajima govorimo onda kada se taj sadržaj može pronaći u izvoru koda ali isti taj sadržaj je nevidljiv za posetioce web sajta. Roboti pretraživača koji ne čitaju naš sajt pomoću browsera (Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera itd.) naravno vide i ove skrivene sadržaje. Ovo znači da pokazujemo različite sadržaje za pretraživače i za posetioce. Kaznu možemo dobiti čak i u tom slučaju ako je sadržaj napisan sličnom bojom kao što je i boja pozadine našeg sajta pa je zato teško vidljiv, čitljiv. Pazimo i na to da boja sadržaja, teksta ne bude suviše u kontrastu i da ne bude napisana sa jako malim jedva čitljivim slovima.

3. Improvizovane stranice (Doorway pages)

Improvizovane stranice kreirane kao ulaz na sajt su kreirane specijalno za pretraživače i njihove robote, u cilju što boljeg ranga na rezultatima pretrage. Uglavnom su nevidljive za običnog posetioca i pojavljuje se samo u slučaju posete robota pretraživača sajtu.

4. Plaćeni linkovi

Google ne gleda pozitivno na taj način ako veštačkim putem pokušavamo da povećamo vrednost našeg sajta i zbog toga pokušava da filtrira i plaćene linkove. Ovo i nije tako lako rešiti. Za sada je rešenje koje su pronašli za ovo je da vode jednu listu o onim sajtovima gde se mogu kupiti plaćeni linkovi i koji su se kvalifikovali za ovaj način poslovanja. Ovo je jedno jako zanimljivo pitanje jer postoje katalozi linkova gde možemo postaviti svoj link samo posle plaćanja usluge. Ipak i ovi linkovi znače mnogo za nas. Google kažnjava (ne u svakom slučaju) plaćene linkove tako što ih rangira u manje važne od onih linkova koji su na prirodan način postavljeni.

5. Preusmeravanje

Ovo je takva metoda upotrebe kada se jedan posetioc preusmeri na jednu drugu stranicu koja je za njega interesantna. Robot pretraživača ovo ne ume da prati tako da on ostaje na prvoj stranici. U ovom slučaju je uglavnom početna stranica dobro optimizovana zbog postizanja dobre pozicije na pretraživaču. Ove informacije ovakve stranice ne žele da pokažu posetiocu i zbog toga ga odmah preusmere na drugu stranicu. Ovo je možda jedna od najstrašnijih grešaka koju možemo uraditi.

Preporučujem da izbegavate sve ove gore navedene greške zbog kojih se može dobiti kazna. Ima puno njih koji idu do kraja i testiraju dokle se može ići sa trikovima. Za postizanje uspeha treba “pošteno” raditi. Možda će ovo trajati i mesecima ali je ćete biti sigurni da nećete doživeti da vas kazne.

Šta možete učiniti ako ste već kažnjeni?

Kao prvo potražite uzrok zbog koga ste dobili kaznu i tu grešku morate ispraviti. Posle toga morate zamoliti Google da ponovo počne da indeksira vaše stranice. Ovo se na engleskom jeziku zove “Request reconsideration”. Detaljnije informacije o ovome možete pročitati na sledećoj adresi: Google support

Na primer, jedna firma je naručila za sebe novi web sajt i programeri su im obećali da će tako optimizirati novi sajt da to posetioci neće, ni primetiti a da će isti sajt biti optimiziran za Google. U početku je možda ovakav način optimizacije i donosio dobru poziciju ali je kasnije isti sajt nestao sa liste pogodaka. Treba znati da Google stalno radi na poboljšanju svojih algoritma i jedna nova verzija može primetiti ove trikove koje su upotrebili. Ne vredi koristiti trikove jer je jako verovatno da će Google sa novim algoritmom primetiti trik i da će kazniti taj web sajt koji ga koristi. Posle ovoga je jako teško ponovo postići dobru poziciju.

Preporučujem vam da ako date ovlašćenje nekoj firmi za izradu vašeg novog web sajta da se odmah na početku dogovorite da će oni koristiti samo dozvoljene metode za SEO optimizaciju. Pored osnovnih optimizacija koje će vam oni uraditi ima i stvari koje vi morate uraditi (ovi koraci koje vi morate uraditi se mogu početi tek kada je web sajt kompletan). Tada odgovornost prelazi u vaše ruke.

2 komentara na SEO – Каžnjavanje od pretaživača

  1. Hvala na jako lepo napisanom tekstu o preterivanju u optimizaciji, ja bih rekao i SPAMovanju. Video sam dosta takvih sajtova na nasim prostorima ali ocigledno je da je Google promenio i algoritam Google.rs pretrazivaca i da konacno imamo kvalitetnije rezultate pretrage i na nasim prostorima.

    Sve koje zanimaju i jos neki dodatni negativni faktori koji uticu na rangiranje web sajta pozivam da procitaju moj clanak na tu temu koji se nalazi na sledecoj stranici:

    http://dizajnwebstranica.net/optimizacija-za-pretrazivace-negativni-faktori

    Pozdrav

  2. Odličan tekst. Desilo mi se da mi je sajt bio na prvoj strani u pretrazi google na odredjene meni ključne reči i onda odjednom puf nema ni na desetoj 🙁

    erdel terijer

Ostavite komentar

Možete kotistiti HTML tagove i atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Idi na vrh ↑