SEO – Izrada optimizovanog web sajta

SEO – Search Engine Optimisation – Optimizacija sajta

Objasnićemo koje su osnovne stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom izrade web sajta. Kakvi elementi se moraju upotrebljavati na stranici da “unutrašnja” struktura bude optimizovana i da cela web stranica bude vidljiva za pretraživače.

Prilikom izrade “unutrašnjih” delova sajta moraćete naučiti neke od osnova HTML-a. Ne morate biti profesionalci u ovome ali najosnovnije stvari morate naučiti. Postoje mnoge internet stranice koje govore o ovome.

Ranije je bilo reči o tome kako da odaberete one bitne ključne reči za koje želite da optimizujete web sajt. U osnovi možemo reći da se dobra pozicija u pretraživačima na odabrane ključne reči samo onda može postići ako je tema web sajta relevantna na ključne reči koje ste odabrali. Znači mora da postoji i sadržaj (koji je vidljiv za pretraživače) koji je za odabrane ključne reči optimizovan. Moramo za svaku odabranu ključnu reč odabrati jednu stranicu koju ćemo optimizovati za tu ključnu reč.

Moramo obratiti pažnju na sledeće glavne stvari:

1. Pristupačan web sajt

Roboti pretraživača su u mogućnosti da skinu slike i flash animacije, ali ih ne mogu “razumeti”. Naš prvobitni cilj prilikom optimizacije sajta je da pretraživači “vide” sadržaj koji optimizujemo. Pretraživači ne znaju kakav je tekst napisan na slici. Ako su na vašem web sajtu glavne navigacijske tačke slike, pretraživači će u tom slučaju videti samo sliku. Tekst koji je na navigacijskim tačkama (slikama) neće videti. Nezavisno od ovoga sajt je i ovako pristupačan jer se linkovi mogu pronaći u HTML kodu ali vam predlažem da izbegavate izgradnju menija, navigacijskih tačaka na ovaj način.

Što se tiče pristupačnosti sajtova napravljenih pomoću flash programa situacija je još gora. Pretraživači ne mogu da pročitaju sadržaj koji je na ovaj način ugrađen i zbog toga ne mogu videti ni menije, linkove navigacijskih tačaka. Vrlo često vidimo da je ceo sajt jedna flash animacija. Sadržaj koji je na ovaj način ugrađen nije pristupačan za pretraživače. Posledice ovog načina su da internet pretraživači jedino vidi prvu, glavnu stranicu. U poslednje vreme je Google pronašao način da reši i ovo pitanje ali vam preporučujem da izbegavate ovaj način izrade sajta. Posebno što se tiče navigacije.

Zašto je važno da naš sajt bude vidljiv, pristupačan za pretraživače? Uzaludno optimizujemo pojedine stranice sajta ako internet pretraživači ne vidi sadržaj. U ovom slučaju nemamo šanse da na odabrane ključne reči budemo na listi pogodaka sa optimizovanim sajtom.

2. Sadržaj web sajta

Sadržaj je jedan od najvažnijih delova našeg web sajta. Pretraživači vide, čitaju sadržaj web stranica. Što je postavljeni sadržaj bogatiji, pretraživač će vaše stranice smatrati dragocenijim. Ako je sadržaj kvalitetan doći ćete do boljih pozicija na listi pogodaka.

Kada pišete sadržaj za web sajt potrudite se da temu o kojoj je reč što detaljnije opišete. Izbegavajte da se sadržaj sastoji od 2 rečenice nego se potrudite da postavite detaljan opis i što kvalitetniji, korisniji sadržaj. Za Google je važno da što kvalitetnije služi osobama koje traže proizvode, usluge na netu i zato se trudi da postavi što relevantnije sajtove o određenoj temi na vrh liste pogodaka. Ako je vaš sadržaj kvalitetan, koristan za čitaoce, posetioce, u tom slučaju će biti odgovarajući i za Google.

Kada pišete sadržaj potrudite se da koristite, ubacite u tekst ključne reči koje ste prethodno odabrali. Ovo ne znači da od 10 reči 9 mora da bude ključna reč. Sadržaj mora biti lako čitljiv i razumljiv za čitaoce. Morate imati u vidu da sadržaj pišete prvobitno za čitaoce a ne samo za pretraživače.

3. Upotreba Heading tag-ova

Oznakama Heading tag-a zovemo <h1></h1>, <h2></h2>, <h3></h3>, <h4></h4>, <h5></h5>, <h6></h6> tagove. U ovaj deo upisujemo naslov, podnaslov, pod-pod naslov. h1 je najvažnija oznaka, druga po važnosti je h2 i tako dalje do h6. Ne moramo koristiti svih 6 tagova na jednoj stranici ali prve dve (h1 i h2) je preporučljivo koristiti.

Pogledajmo jedan fiktivni primer:

Naša fiktivna firma se bavi prodajom nekretnina u Beogradu i odabrali smo ključnu reč “prodaja nekretnina u Beogradu” izraz kao ključnu reč za optimizaciju. Napisali smo i sadržaj za ovu ključnu reč.

Na stranici u ovom slučaju u h1 tag-u možemo upisati:

<h1>Prodaja nekretnina u Beogradu</h1>

U h2 možemo upisati:

<h2>Prodaja nekretnina - najpovoljnije cene na celoj teritoriji Beograda</h2>

4. Upotreba title, meta keywords i description tagova

Title
Title je tekst koji se pojavljuje u samom vrhu browsera. U HTML kodu ga možemo pronaći pod oznakom <title></title>. Ovaj elemenat je jako važan za seo optimizaciju zato u ovaj deo upisujemo tekst koji je bogat sa odabranim ključnim rečima. Jako je bitno da ova rečenica koju ćemo u ovaj deo upisati bude razumna i da bude u skladu sa sadržajem naše stranice.

Primer:

<title>Prodaja nekretnina na teritoriji Beograda i okolini po najpovoljnijoj ceni</title>

Meta keywords
Ovaj deo je u prošlosti imao mnogo veću vrednost i značaj nego danas. U ovaj deo upisujemo ključne reči koje opisuju o čemu je reč na našim stranicama. U ovaj deo se upisuju ključne reči i izrazi odvojeni sa zarezom.

<meta name="keywords" content="ključna reč1, ključna reč2, ključna reč3" />

U poslednje vreme je značaj keywords-a opao ali ga u svakom slučaju vredi koristiti jer ipak ima nekog malog značaja. Jako je važno da ako upišete ključne reči da te reči koje upišete imaju veze sa sadržajem koji ste postavili.

Primer:

<meta name="keywords" content="prodaja nekretnina, prodaja stanova, prodaja, nekretnine, beograd" />

Meta description
U ovaj deo se upisuje sažetak (opis) sadržaja stranice u vidu 1 do 2 rečenice. Jako je važno da ovaj sažetak bude relevantan sa celim sadržajem određene stranice web sajta. Za svaku stranicu morate upisati različite opisne rečenice.

<meta name="description" content="" />

Primer:

<meta name="description" content="Bavimo se prodajom nekretnina na celoj teritoriji Beograda. Kod nas možete naći najpovoljnije cene svih nekretnina u Beogradu." />

Jako je bitno da znamo da je izrada pristupačnog web sajta jako korisna ali nije dovoljna za dobru poziciju u pretraživačima. Znači ovo je važan deo u našem poslu oko optimizacije ali nije jedini faktor koji ima značaja.

Prilikom pisanja sadržaja i svakog modifikovanja stranica imajte jednu važnu stavku pred očima. Sadržaj se piše prvenstveno za čitaoce a ne za robote.

Pre nego što počnete sa izmenama koje ste ovom prilikom naučili korisno je pogledati ko je na prvim mestima u pretraživačima jer možete pregledati kako izgleda na njihovim sajtovima opis i delovi koje sam u ovoj lekciji napisao.

3 komentara na SEO – Izrada optimizovanog web sajta

  1. Зашто не:)

  2. Kratak ali veoma precizan tekst i koristan tekst.Hvala.

  3. super clanak sve pohvale autoru

Ostavite komentar

Možete kotistiti HTML tagove i atribute:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Idi na vrh ↑